test

ΑΟΡΑΤΑ ΝΗΜΑΤΑ – “ΑΞΙΑ”

Η εικαστικός Στέλλα Μελετοπούλου μιλάει στην «Α» με αφορμή
την τρίτη ατομική της έκθεση, στην Γκαλερί Σκουφά

Με αφορμή την έκθεση «Αόρατα Νήματα», που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γκαλερί Σκουφά και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών, ζητήσαμε από την εικαστικό Στέλλα Μελετοπούλου να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια και το πολύ σημαντικό έργο της:

Η τρίτη ατομική σας έκθεση έχει τίτλο «Αόρατα Νήματα». Ποιες είναι οι εικόνες, οι σκέψεις ή τα βιώματα που επιχειρείτε να συνδέσετε με αυτά τα νήματα;

Δεν υπάρχει κάποια εκούσια πρόθεση να συνδέσω κάτι κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Όλα έρχονται στον νου μου και όλα πραγματοποιούνται χωρίς κάποιον συγκεκριμένο σκοπό.

Ο επισκέπτης της έκθεσης βλέποντας τα έργα σας συνειδητοποιεί ότι επιδέχονται πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Εσείς ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Αφήνω στον θεατή να δει ό,τι ο ίδιος επιθυμεί μέσα από τα έργα μου. Ο καθένας είναι ελεύθερος μπροστά σ’ ένα έργο Τέχνης, κι αυτή είναι η βαθύτερη επιθυμία μου.

Υπάρχουν αόρατα ή ορατά νήματα που συνδέουν τον δημιουργό με τον αποδέκτη ενός έργου Τέχνης;

Και τα δύο, αλλά πιο εμφανή είναι τα αόρατα. Αυτά καθορίζουν το παιχνίδι της σύνδεσης.

 Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας και ποια είναι εκείνη η δύναμη που κάθε φορά σάς σπρώχνει στο εργαστήριο;

Η ζωγραφική είναι για μένα μια εσωτερική διαδικασία. Αφετηρία δημιουργίας είναι ο συναισθηματικός μου κόσμος και τα βιώματα της καθημερινότητας. Σίγουρα η ίδια η δουλειά δημιουργεί μια αλυσίδα διαδοχικών εμπνεύσεων. Προκαλεί ερεθίσματα και πολλαπλά ερωτήματα, τα οποία καλούμαι να αποφασίσω και να απαντήσω μέσω αυτής.

Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε εσείς από όσους επισκέπτονται την έκθεσή σας; Πώς αποδέχεται το κοινό τα έργα σας;

Ο κόσμος (θεατές) εισπράττει μια αίσθηση αισιοδοξίας και χαράς που του λείπει στην εποχή που ζούμε. Επίσης, ακούω για μια αίσθηση φρεσκάδας. Άλλο σχόλιο είναι ότι αποτελεί μια σύγχρονη δουλειά που συναντάμε περισσότερο εκτός Ελλάδας.

Η πρώτη σας ατομική έκθεση είχε τίτλο «Modern Aesthetics», ενώ η δεύτερη, με τίτλο «Ανθρωπογεωγραφίες», ξεφεύγει από τα αρχιτεκτονικά τοπία, δίνοντας έμφαση στο ανθρωποκεντρικό στοιχείο. Η τρίτη, με τίτλο «Αόρατα Νήματα», παρουσιάζει τη σύνδεση ανάμεσα σε πρόσωπα, γεγονότα και εικόνες. Υπάρχει κάποια αλληλουχία στα νοήματα που θέλετε να μεταφέρετε, κάποια συνέχεια στα θέματά σας ή κάθε φορά το θέμα είναι άλλο ανάλογα με το ερέθισμα;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ηθελημένη συνειδητή επιλογή του θέματος κάθε έκθεσής μου. Σίγουρα σηματοδοτεί κάποια περίοδο-φάση που περνάω που ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά μου. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα, ξεκίνησα από πιο εξωτερικά τοπία και έχω βρεθεί σε πιο εσωτερικά. Θέλω να πω ότι η δουλειά μου ήταν εστιασμένη σε χώρους, τοπία αρχικά, και προχώρησε σε ανθρώπινες φιγούρες. Ήταν δουλειές από τις οποίες έβλεπα άλλους, ενώ τώρα βλέπω περισσότερο εμένα. Συνομιλώ με τον εσώτερο εαυτό μου.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση Τέχνης και κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι; Πόσο επηρεάζεται και πόσο μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα;

Σαφώς επηρεάζεται η Τέχνη από το πολιτιστικό-κοινωνικό γίγνεσθαι. Όπως είπε ο Νίτσε, «στρέφουμε το πρόσωπό μας προς την Τέχνη για να μη μας συντρίψει η πραγματικότητα». Παρ’ όλα αυτά, η Τέχνη επηρεάζει τον κόσμο, δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Σίγουρα πάντως κάτι δίνει.

Ποιες είναι σήμερα οι δυσκολίες για έναν δημιουργό και πώς βλέπετε σήμερα το τοπίο της Τέχνης στην Ελλάδα;

Εάν δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη, ο δημιουργός καλείται να καλύψει άλλες ανάγκες πριν δημιουργήσει. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, οι δυσκολίες αυξάνουν τη δημιουργικότητα και οι καλλιτέχνες πάντα δημιουργούν ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Παρότι από την πρώτη σας ατομική έκθεση κερδίσατε την προσοχή κοινού και ειδικών, οι εκθέσεις είναι μετρημένες. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή;

Δεν τίθεται θέμα επιλογής. Ακολουθώ την εσωτερική μου φωνή με ειλικρίνεια.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Εξέλιξη και δημιουργία.